Dulu Shah Alam – Kini Serata Malaysia

Ketika saya mula buat tuisyen rumah (sejak 2004) saya ke hulu ke hilir mengajar di sekitar Lembah Klang.

Saya tinggal di Shah Alam, tapi pernah juga sampai ke daerah yang jauh (hampir satu jam perjalanan) ke Semenyih, Ampang dan juga Bandar Enstek (TKC).

Sebenarnya, penat memandu lebih meletihkan daripada mengajar.

Bukan itu saja, malahan kebanyakkan pelajar individu, dan jika berkumpulan pun hanya seramai 2 – 3 pelajar. Ini membuatkan pendapatan saya terhad (ada siling).

Pernah terfikir juga, takkan sampai ke tua mahu sebegini, ke hulu hilir mengajar pelajar di pelusuk Lembah Klang ini kan.

COVID-19

Terjadinya PKP Pertama pada Mac 2020 sudah, agak panik juga saya kerana tidak bersedia langsung. Habis segala jadual tuisyen saya yang padat terbatal begitu saja. Mana saya nak cari rezeki (ada 3 anak kecil) ini?

Lantas, dengan menggunakan iPad Mini (versi 1 tahun 2012), saya cuba muat-turun aplikasi ZOOM, dan nasibaik jugalah, segala modul pembelajaran saya telah imbas (scan) dan muat-naik ke Dropbox.

Tapi ada kah pelajar yang ingin belajar online? Berkesan kah?

KINI

Alhamdulillah, kini saya telah mewujudkan Akademi ZZ, dimana setakat hari ini, sudah hampir 400 pelajar belajar dengan kami, dan juga ada staf admin, dan beberapa tutor lain yang membantu saya. Ini seperti pusat tuisyen online.

Yang paling penting : saya tidak lagi penat memandu ke hulu hilir lagi.

Tapi yang paling best : pelajar saya di pelusuk negara!

Sekadar menyebut beberapa nama :

KLIK UNTUK LEBIH JELAS

Saya berasa SANGAT gembira dapat berkhidmat membantu lebih ramai pelajar di tanahair ini, dan terimakasih kepada ibubapa dan pelajar yang percaya dan selesa belajar dengan kami!

ANDA DARI MANA? SILA KONGSIKAN DI BAWAH :

CIKGU ZZ

6 thoughts on “Dulu Shah Alam – Kini Serata Malaysia”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *